Philippine Eagle: 11 feiten over de nationale vogel van de Filippijnen

De Filippijnse adelaar of aap-etende adelaar wordt beschouwd als een van de zeldzaamste en krachtigste vogels ter wereld. Het Zuidoost-Aziatische land verklaarde het als zijn nationale vogel en beschermt deze bedreigde diersoort ten koste van alles, en straft degenen die schuldig zijn bevonden aan het doden van het met 12 jaar gevangenisstraf of met hoge boetes. Hieronder verzamelen we 11 interessante feiten over deze majestueuze vogel.

Het kan tot 60 jaar oud worden

De levensverwachting van de Filipijnse adelaar varieert van 30 tot 60 jaar. Er werden geregistreerd dat twee Filippijnse adelaars meer dan 40 jaar hebben geleefd - één daarvan stierf in oktober 2016. De volwassen, vrouwelijke Filippijnse adelaar genaamd 'Thor' (naar de Noorse God van Thunder), stierf als gevolg van ouderdom. Autoriteiten geloven dat haar gevangenschap haar toestand heeft verslechterd. Daarom wordt aangenomen dat de Filippijnse adelaar langer kan leven als hij in het wild wordt achtergelaten.

De vrouwelijke Filippijnse adelaar is meestal groter

De gigantische bosraptor wordt niet alleen als zeldzaam en krachtig beschouwd, maar wordt ook erkend voor zijn lengte. Het kan tot 3 voet groeien en zijn spanwijdte kan zich tot 7 voet uitstrekken. Gemiddelde metingen onder mannelijke en vrouwelijke Filippijnse adelaars suggereren dat de vrouwelijke Filippijnse adelaar 10% groter kan zijn dan zijn mannelijke tegenhanger. In termen van lengte wordt het beschouwd als de grootste overlevende adelaar ter wereld.

Het eet niet echt apen

Eerdere overtuigingen suggereerden dat de Filippijnse adelaar ook bekend stond als de aap-etende adelaar omdat hij op apen jaagde. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, eet de Filippijnse adelaar geen apen. Volgens recente studies jaagt het op verschillende dieren, meestal knaagdieren, vleermuizen, slangen en varkens.

Het heeft een voornaam geluid

De geluiden van een Filippijnse adelaar worden beschreven als luid en hoog, wat de felle en territoriale kenmerken suggereert.

Het heeft een duidelijker zicht dan mensen

De kenmerken van een Filipijnse adelaar zijn: lange kroonveren, massieve gebogen bek en twee blauwachtige ogen waarvan wordt gezegd dat ze echt scherp zijn. Deze vogels hebben veel helderdere gezichtsvermogen in vergelijking met mensen, en hebben het vermogen om acht keer de afstand te zien die het menselijk oog kan zien.

Het wordt gevonden op vier grote eilanden in de Filippijnen

Het is alleen te vinden in de Filippijnen en kan worden gespot op vier grote eilanden. Dit zijn de eilanden Leyte, Luzon, Mindanao en Samar. Als gevolg van schieten en vallen wordt de Filippijnse adelaar echter al jaren ernstig bedreigd. Ondanks de prevalentie van strikte wetten, zijn er nog steeds gevallen van Filippijnse adelaars die in bossen zijn neergeschoten. Zo werd het Philippine Eagle Center opgezet als een instandhoudingsfokfaciliteit voor deze zeer bedreigde roofvogel.

Ontbossing is meestal de oorzaak van zijn dood

Het bos, met name weelderige dichte bossen, is het huis van de Filippijnse adelaar. Ondanks de overvloed aan groen van het land, doden massale houtkap en onverantwoord gebruik van de bossen de bossen, waardoor het huis van de soort wordt gedood. Afgezien van schieten en vangen, wordt ontbossing ook gezien als een belangrijke oorzaak van de dood van Filippijnse adelaars.

De Filippijnse adelaar is monogaam en loyaal

De Filippijnse adelaar is naar verluidt zeer loyaal. Eenmaal gekoppeld aan een partner, kiezen ze ervoor om de rest van hun leven als koppel te blijven. Wat hun nakomelingen betreft, legt een Filippijnse adelaar slechts één ei om de twee jaar. En voordat ze nog een ei leggen, zorgen de ouderadelaars ervoor dat hun nakomelingen al zelfstandig kunnen overleven.

Een Britse natuuronderzoeker ontdekte de Filippijnse adelaar

Het was geen Filipijnse of lokale die deze krachtige vogelsoort ontdekte. De Britse naturalist en ontdekkingsreiziger John Whitehead ontdekte de Filippijnse adelaar in 1896, toen hij het exemplaar in Paranas, Samar vond. Ter ere van zijn vader, die zijn expedities en verkenningen financierde, werd de Filippijnse adelaar wetenschappelijk genoemd als 'Pithecophaga jefferyi' - waar 'jefferyi' betekent Jeffrey (de vader van John Whitehead).

Het heeft geen erkende ondersoorten

De Filippijnse adelaar werd in 1995 genoemd als de nationale vogel van het land. Proclamatie nr. 615, ondertekend door voormalig president Fidel Ramos, maakte plaats voor de erkenning van de soort als de nationale vogel van het land. Het werd als zodanig erkend, want het wordt alleen in de Filippijnen gevonden en volgens de proclamatie zijn de voorname kenmerken van kracht en liefde voor vrijheid een voorbeeld voor het Filippijnse volk. In tegenstelling tot andere roofvogels heeft de Filippijnse adelaar geen bekende naaste familieleden of ondersoorten, waardoor hij zeer uniek is.

De waarneming duidt op een gezonde omgeving

Omdat het in bossen leeft, geloven velen dat waarnemingen van een Filippijnse adelaar de gezonde toestand van het bos aangeven. Bovendien suggereert de aanwezigheid ervan dat er evenwicht is in het ecosysteem en met een gezonde natuurlijke omgeving, overstromingen en effecten van klimaatverandering worden geminimaliseerd.

 

Laat Een Reactie Achter