8 dingen die u moet weten over de Andescondor

Een van de gelukkigste dingen die je kunnen overkomen tijdens het reizen door de Andes is om een ​​condor te zien. Of het nu vliegen, eten of rusten is, een condor-waarneming komt vaak voor in zeer verhoogde gebieden, met hun nestplaatsen op 16.000 voet boven zeeniveau. Deze majestueuze vogels zijn enkele van de grootste vliegende dieren ter wereld, waardoor ze een mythische reputatie hebben in de Andes-kosmogonie. Met een spanwijdte van bijna 11 voet kan het geslacht van een condor worden bepaald of ze een witte kraag om hun nek hebben (mannelijk) of niet (vrouwelijk). Ontdek andere interessante feiten over de Andescondor die je waarschijnlijk niet kende.

Ze zijn een bedreigde soort

Tijdens een evenement georganiseerd door de National Forest Service in Lima in 2015, kondigden internationale experts aan dat er minder dan 2500 condors over waren in Peru, terwijl het aantal in Ecuador dramatisch daalde tot bijna 100. Argentinië had het hoogste aantal condors op 10.000. Ontbossing, dierenhandel, vervuiling van hun voedsel (dwz glas dat hun binnenkant snijdt) en de willekeurige jacht op condors op hun veren of botten zorgen ervoor dat het aantal daalt. Het behoud van de soort gebeurt nu in situ en ex situ.

Ze kunnen lange afstanden vliegen

Hoewel de Andescondor meestal in de hooglanden woont, is hun uiterlijk op stranden en andere kustgebieden door de jaren heen gedocumenteerd. Als aaseters zijn ze gezien op verlaten stranden, eten van dode vissen of algen aangespoeld op de kust. Hun behoefte om voedsel te vinden zal hen dwingen tot grote afstanden - vaak meer dan 120 mijl per dag - om eilanden te bereiken, waar ze feestvieren op nesten, pinguïns en zeehonden van andere vogels. Condors hebben geen grote borstvinnen, wat betekent dat ze meestal moeten glijden en profiteren van de luchtstroom en hun lange vleugels.

Condors eten alleen aas en ruimen het milieu op

Condors zijn gieren, wat betekent dat ze zich voeden met dode dieren en ontbonden voedsel. Ze worden gecrediteerd voor het schoonmaken van de velden en het stoppen van de verspreiding van ziekten door zieke dieren.

Ze jagen amper

Condors zijn geen natuurlijke jagers. Hun lichaam is niet gemaakt om te jagen. Hun klauwen zijn rond en kort, het tegenovergestelde van een adelaar die gewend was prooien te vangen met sterke en scherpe klauwen. Condors kunnen dieren doden, vaak middelgrote schapen en jonge alpaca's voor het geval ze geen voedsel kunnen vinden. Zodra ze hun volgende maaltijd ergens vinden, rotten ze rond het gebied en beginnen langzaam te dalen zodra ze ervoor hebben gezorgd dat ze alleen zijn. Condors kunnen meer dan vier dagen wachten op het juiste moment om te beginnen met voeden.

Ze eten ad misselijkheid

Een normale condor die meer dan 30 pond weegt, kan tot bijna 10 pond voedsel in één keer eten en kan goed vliegen. Maar soms eten condors meer dan ze aankunnen en dat maakt hun vlucht moeilijk. Ze moeten meestal rusten tot ze hun maaltijd hebben verteerd.

Ze kunnen tot 75 jaar oud worden

Als ze in gevangenschap worden gehouden, kunnen condors tot 75 jaar oud worden, maar sommige Andes-culturen geloven dat condors onsterfelijk zijn. Hun sterftecijfer in de natuur is zo laag als hun reproductiesnelheid - ze beginnen pas met fokken als ze vijf of zes jaar oud zijn - wat nog een reden is waarom ze in gevaar zijn. Als hun lange levensduur wordt verkort, is dit waarschijnlijk te wijten aan menselijk ingrijpen. Sommige gemeenschappen beschouwen condors als een slecht voorteken en proberen ze te doden zodra het in hun buurt komt.

Condors worden mishandeld tijdens Andes-festiviteiten

Het vastleggen van condors voor feesten is nog steeds een gangbare praktijk in Andes-regio's, ondanks dat het verboden is door het ministerie van Landbouw. Festivals zoals Yawar Fiesta omvatten het vangen van een condor door voedsel in een doos te stoppen en het vervolgens naar de arena van de stad te brengen, waar het aan de rug van een stier wordt gebonden en ze vechten, rodeo-stijl. Een van de interpretaties voor deze activiteit is dat de stier de Spaanse cultuur vertegenwoordigt en de condor de Andes-identiteit vertegenwoordigt die hun kolonisators overweldigt. Naarmate de condor gespannener wordt, begint hij de oren van de stier te bijten. Autoriteiten klagen dat er een onjuiste behandeling van gevangen condors is en dat velen snel daarna sterven, daarom verbieden het gebruik van condors overal in Peru.

Gods boodschapper en andere mythen

De Inca's geloofden dat de condor een van hun drie totems was. Deze Inca-drie-eenheid bestond uit de poema (aarde), slang (onderwereld) en condor (lucht). Omdat ze zo hoog vliegen, dachten de Inca's dat condors Gods boodschappers waren. Er is veel gefantaseerd over de dood van een Condor. Er wordt gezegd dat als een van zijn nekveren wordt verwijderd, de condor snel daarna zal sterven. Incas dacht dat condors onsterfelijk kunnen zijn, hoewel sommige Andes-mythologie verklaart dat condors uiteindelijk een soort zelfmoord kunnen plegen. Er wordt gezegd dat zodra condors zich oud voelen, zonder energie en nutteloos in het leven, ze naar de hoogste piek klimmen en zich laten vallen tot een bepaalde dood.

Als je een condor in het wild wilt zien, kun je Arequipa's Colca Canyon bezoeken voor een vrijwel zekere waarneming.

Colca Canyon, Chivay, Peru

 

Laat Een Reactie Achter